Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a hazai, minőségi élelmiszert előállító vállalkozások segítését.
Keresett kifejezés: élelmiszer
Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét, amely jelenleg 1,2 millió tonnára rúg.
A rövid ellátási láncok (REL) fejlesztésének, kialakításának támogatására új pályázat jelent meg 1,6 milliárd forint keretösszeggel, a támogatási kérelmek benyújtására pedig május 14-től lesz lehetőség.
Az Európai Unió élelmezésbiztonságának fenntartása érdekében kulcsfontosságú a gazdáknak járó támogatások megőrzése – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint Nagy István agrárminiszter, aki Varsóban egyeztetett Czesław Siekierskivel, Lengyelország mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben 10 359 tonna lejáratközeli és csomagolási hibás élelmiszert mentett meg, amivel 245 ezer nélkülözőnek, köztük gyermekotthonok lakóinak, nagycsaládosoknak, egyszülős háztartásoknak, egyedül maradt időseknek, fogyatékkal élőknek és hajléktalanoknak nyújtott segítséget – közölte az egyesület kedden az MTI-vel.
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelemiszerpazarlás nélkül teljen a “nagy nap” – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.
Nem támasztják alá tudományos vizsgálatok a „szuperélelmiszernek” kikiáltott alapanyagok egészségügyi előnyeit. Azt viszont mérések igazolják, hogy a messziről érkezett zöldségben, gyümölcsben általában több a vegyszermaradvány – hívja fel a figyelmet Szabó Adrienn, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika dietetikusa, aki könyvet is írt a témában. Az egészséges étkezés kulcsa szakmai álláspontja szerint sokkal inkább a változatos, színes étrendben rejlik.
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek a középpontjában a cég által készített “Magyar ételpazarlási körkép” című kiadvány állt. Emellett két kerekasztal-beszélgetés során a magyar fogyasztók fenntarthatósághoz való kapcsolatát és a legnagyobb hazai élelmiszerláncok élelmiszerpazarlás elleni törekvéseit vizsgálta. Az Etele Plázában található Tejmadár üzletben megrendezett eseményt egy fenntartható workshop zárta, melyet a Meska kézműves piactér koordinált.
Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint.
Csaknem öt millió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2024 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.